Фейсбук Благотворителен базар набира средства за лечението на 2-годишната Валя от Варна,

...
Фейсбук
Благотворителен базар набира средства за лечението на 2-годишната Валя от Варна,
Коментари Харесай

Благотворителен базар набира средства за лечението на малката Валя от Варна

Фейсбук Благотворителен базар набира средства за лекуването на 2-годишната Валя от Варна, оповестиха за Varna24.bg уредниците. 
Базарът е в границите на акцията за набиране на средства за лекуване "Да подарим вяра на Валя " ще се организира на 24.02.2018г. от 9.00 часа в хипермаркет Кауфланд - Възраждане II във Варна. 
Валя е момиченце на 2 годинки от Варна. Родена една седмица преди термин, след обикновено протекла бременност, зорко проследявана заради друго изгубено дете в фамилията. 7 фетални морфологии, биохимичен скрининг, назначена амниоцентеза, пренатален ДНК разбор, цитогенетичен разбор - всички вероятни целесъобразни и даже, някой би споделил, непотребни проучвания.

Резултатът - разширени странични вентрикули, открити ехографски на двумесечна възраст по отношение на гърчоподобни пристъпи след повръщане, проследявани до 4 месечна възраст, без динамичност. Фатална пауза от 4 месеца.

На 8 месечна възраст при Валя е диагностицирана рискова вътрешна хидроцефалия, на 9 месечна възраст претърпява мозъчна интервенция за слагане на вентрикулоперитонеален шънт в София. Следват няколко месеца на устремно наваксване с някои моторни умения - независим постоянен седеж, лазене, пълзене, опора на крачетата. Единични срички. Първи крачки, хваната в началото за ръце, а по-късно и единствено за една ръка.... А по-късно дълъг интервал на застой.

Към момента Валя се бори с прохождането към този момент съвсем една година. Упорито, усмихнато, слънчево дете! Междувременно страшните диагнози /присъди/ заваляват една след друга - рядко генетично заболяване (микроделеционен синдром), атаксична детска церебрална парализа, "детето ви няма да проходи ".... Малката Валя, обаче, въпреки и плаха, нестабилна и залитаща, опроверга към този момент някои експерти, тъй като съумя да направи първите си независими крачки, макар, че всичко това се случва доста постепенно и трудно.

През това време на упорита битка и проправяне на път в живота си, Валя е постоянно проследявана във връзка със положението на хидроцефалията след слагането на шънта.

Още след първата контрола шест месеца след интервенцията някои експерти изричат подозрения, че клапата не работи дейно заради липса на основна динамичност в размера на страничните вентрикули. Същото се случва и 9 месеца след интервенцията. Както и на контролата след 1 година. Но заради липса на остро изявени клинични признаци на неработеща клапа и неглижиране положението на детето до този миг не се предлага промяна.

Разнопосочните отзиви на експертите в България карат фамилията да се свърже с някои от най-хубавите лечебни заведения в Европа. След няколко съвещания с водещи експерти в чужбина е изказано мнение за действителен проблем с клапата на детето.

Следват следващите образни проучвания и консултация в болница в Турция, където лекарите предлагат незабавна интервенция за промяна на клапата.

Семейството получава първична оферта за оперативно лекуване на стойност 16 750 щ.д., само че сумата е непостижима за родителите в незабавен порядък.

Операцията е планувана за 15 март и фамилията незабавно се нуждае от помощ.

Ако желаете и имате опция да помогнете на дребната Валя, можете да го извършите тук:

ЦКБ АД
Титуляр: Валентина Благовестова Аргирова
IBAN: BG40 CECB 9790 40H4 6461 00
BIC: CECBBGSF

PayPal: [email protected]

Майката на момиченцето се нуждае и от поддръжка за организирането на благотворителен базар за набирането на средства. Ако имате предпочитание да се включите в организацията и провеждането на базара, можете да се свържете с нея във Facebook на страницата "Да подарим вяра на Валя-благотворителен базар ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР